Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2013

ΧΑΪΔΑΡΙ αντιφασιστικό ΜΠΛΟΚ15: Αρχές και ΣτόχοιΧΑΪΔΑΡΙ  αντιφασιστικό ΜΠΛΟΚ15: Αρχές και Στόχοι

Την Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση εκπροσώπων φορέων και αντιφασιστών πολιτών για τη δημιουργία του συντονιστικού στο Χαϊδάρι ενάντια στο νεοφασισμό και στο νεοναζισμό. Στη συνάντηση που την είχαν προσκαλέσει ο «ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου» και ο «Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης» συμμετείχαν μέλη Δ.Σ. συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και εθνικοτοπικών συλλόγων, εκπαιδευτικοί, ιστορικοί και αντιφασίστες της περιοχής.
Το συντονιστικό επιβεβαίωσε το όνομά του «ΧΑΪΔΑΡΙ αντιφασιστικό ΜΠΛΟΚ15» που έχει σχέση με το μαρτυρικό Στρατόπεδο Χαϊδαρίου στη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής.
Στην αρχή της σύσκεψης οι συμμετέχοντες  έκαναν αναφορά για πέντε νεοφασιστικές επιθέσεις στο Χαϊδάρι. Στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι  «Στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης καταγράφεται μια εκλογική άνοδο της ακροδεξιάς και εξάπλωση του ρατσισμού και του εθνικισμού» και συμφωνήθηκε : «η συγκρότηση ενός αντιφασιστικού ΜΠΛΟΚ το όποιο δεν θα έρχεται να υποκαταστήσει ή να αντιπαρατεθεί με άλλες πρωτοβουλίες κομμάτων, δημοτικών παρατάξεων, Ελεύθερων Κοινωνικών Χώρων ή άλλων αντιφασιστικών μετώπων, αλλά δημιουργείται  για να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για μια μακρόχρονη, προγραμματισμένη και πολύπλευρη επιθετική δημιουργική παρέμβαση  ενάντια στο νεοναζισμό και τις αιτίες που τον διατηρούν ακόμα στη «ζωή», εξήντα οκτώ χρόνια μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου.»

Αρχές και Στόχοι |Το «Αντιφασιστικό ΜΠΛΟΚ15 στο Χαϊδάρι» είναι:
Ø  Μια κοινωνική αυτοάμυνα στην πόλη μας ενάντια στις πολιτικές, ιδεολογικές  ή άλλες προκλήσεις των νεοφασιστών – νεοναζιστών και της άκρας δεξιάς που σήμερα προβάλλονται ή πραγματοποιούνται κυρίως από τη Χρυσή Αυγή (και όχι μόνο) με επιθέσεις ενάντια σε μετανάστες, σε αντιφασίστες, ΕΚΧ, συνδικαλιστές, αριστερούς ή αντιεξουσιαστές,  αλλά και με τον εκθειασμό απάνθρωπων ρατσιστικών, σοβινιστικών, μιλιταριστικών θεωριών.
Ø  Μια δημιουργική πολιτική, ιδεολογική, πολιτιστική, εκπαιδευτική και κινηματική αντιπαράθεση στη νεοφασιστική και ρατσιστική πολιτική, ιδεολογία και πρακτική. Μια πολιτική, πολιτιστική πρόταση που να προβάλλει το όραμα μιας αλληλέγγυας κοινωνίας που να βασίζεται στο σεβασμό του δικαιώματος στη διαφορετικότητα, στην ανεκτικότητα, στην απόρριψη της καταπίεσης, στη συνεργασία των λαών, στην υπεράσπιση των ανθρωπιστικών αξιών, στην προστασία της φύσης, στην εξασφάλιση των κοινών αγαθών (Παιδεία, Υγεία, Ρεύμα, Νερό, Μετακινήσεις),
Ø  Η αποτροπή της πολιτικής παρουσίας των νεοναζί – νεοφασιστών στο Χαϊδάρι, που εκφράζεται αυτή τη χρονική και πολιτική συγκυρία μέσα από τη Χρυσή Αυγή.
Ø  Η ανάδειξη της αντιφασιστικής ιστορίας της πόλης μας, το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου, το ΜΠΛΟΚ15, τους τόπους εκτέλεσης των Ελλήνων Πατριωτών από τους ναζί κατακτητές.
Η μορφή του αντιφασιστικού ΜΠΛΟΚ15 έχει  χαρακτηριστικά συντονισμού κοινών ή υποστηρικτικών δράσεων φορέων αλλά και ενεργών πολιτών,  που έχουν συναντίληψη και που μπορούν να αναπτύξουν κοινές δράσεις σε άλλα κοινωνικά μέτωπα.

Η συμμετοχή είναι ανοικτή σε όσους αρχικά συμφωνούν με το αρχικό παραπάνω  πλαίσιο. Ένα πλαίσιο  που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων και  το οποίο μπορεί να εμπλουτιστεί και να εξειδικευτεί ανάλογα με τους χώρους δράσης.

Επικοινωνία: block15chaid@gmail.com - http://antifablock15.blogspot.gr/