Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Σε απεργία πείνας οι Σύροι πρόσφυγες στο Σύνταγμα


Εκατοντάδες Σύριοι πρόσφυγες βρίσκονται στο Σύνταγμα από την προηγούμενη Πέμπτη. Ανάμεσά τους υπάρχουν πολλές γυναίκες και μικρά παιδιά.
Πρόκειται για πρόσφυγες που έχουν φτάσει στην Αθήνα τους τελευταίους μήνες και όλο αυτό το διάστημα διαμένουν σε πάρκα και ανοιχτούς χώρους.
Αυτό που ζητάνε είναι το αυτονόητο δικαίωμα να τους δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα ώστε να μπορέσουν να ταξιδέψουν σε όποια χώρα της Ευρώπης επιθυμεί ο καθένας και να ζητήσουν άσυλο.
Αλληλέγγυοι βρίσκονταν στο πλευρό τους όλη την ημέρα, ενώ τρόφιμα μοιράστηκαν στους πρόσφυγες από την Ανοιχτή Πόλη, τις καθαρίστριες και τους σχολικούς φύλακες, που ήρθαν να δείξουν τη συμπαράστασή τους.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Άγγελος Συρίγος επισκέφτηκε το απόγευμα τους πρόσφυγες, οι οποίοι του διατύπωσαν το αίτημά τους για ταξιδιωτικά έγγραφα, αλλιώς ζήτησαν να τους παρασχεθεί τροφή και στέγη για όσο μένουν εδώ. Εκείνος απάντησε ότι κανένα από τα δύο αιτήματα δεν μπορεί να ικανοποιηθεί, και το μόνο που μπορεί να τους παραχωρηθεί είναι καθεστώς διεθνούς προστασίας, δηλαδή το δικαίωμα να παραμείνουν στην Ελλάδα νόμιμα, αλλά χωρίς να τους επιτρέπεται να εγκατασταθούν σε άλλη χώρα της Ε.Ε. Οι ίδιοι γνωρίζουν ότι πρόκειται για εμπαιγμό, αφού η κατάσταση στην Ελλάδα είναι τόσο δύσκολη που οι πιθανότητες να βρουν δουλειά και να επιβιώσουν είναι μηδαμινές. Αυτό που τους προτείνει το ελληνικό κράτος, λοιπόν, είναι να συνεχίσουν να μένουν στα πάρκα μαζί με τα παιδιά τους για όσο καιρό μπορέσουν να επιζήσουν… αλλά τουλάχιστον θα το κάνουν νόμιμα!

Απεργία πείνας ξεκίνησαν σήμερα, έκτη μέρα παραμονής στο Σύνταγμα, ζητώντας να τους δοθεί άσυλο και στέγη.

Έχουν κλείσει τα στόματά τους με μονωτικές ταινίες και καταγγέλλουν αδράνεια από την πλευρά της Πολιτείας.

Οι περίπου 200 Σύροι πρόσφυγες ζητούν ακόμη να τους παρασχεθεί ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με δεδομένο ότι αρκετοί αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και κυρίως τα παιδιά.

Η εύρεση καταλύματος για τη στέγασή τους πρέπει να λάβει επείγοντα χαρακτήρα, δεδομένου ότι η θερμοκρασία έχει αρχίσει να πέφτει και οι συνθήκες διαβίωσής τους γίνονται ολοένα και δυσκολότερες.

Άσυλο στους πρόσφυγες και δικαιώματα μετακίνησης
Ίσα δικαιώματα για όλους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου